Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria
Grzaniec 1 Grzaniec 2 Grzaniec 3

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna O nas Aktualności Wywiad z Julią Walch

Nieustannie rozwijamy portfolio win i współpracujemy z najlepszymi partnerami. Bądź na bieżąco i sprawdzaj aktualności.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14
Wywiad z Julią Walch

Wywiad z Julią Walch

Elena Walch to jedna z najbardziej znanych posiadłości winnych w regionie Alto Adige. Obecnie jest w rękach kolejnego pokolenia włoskiej elity produkującej lokalne wina z międzynarodową sławą.

Włochy, Trydent-Górna Adyga DOC Alto Adige bianco
Beyond The Clouds
białe
wytrawne
Chardonnay 0.75 L

W winie Ewa wyczuwa się delikatny bukiet kwiatów, płatków róż i ostre nuty ziołowe. Jest lekkie i świeże, a na podniebieniu – eleganckie i soczyste.

Julia Walch to przedstawicielka piątego pokolenia, które zajmuje się produkcją wina w regionie Alto Adige. Dla Faktorii Win à la carte opowiada o wyzwaniach, przed jakimi stoją kobiety prowadzące winiarnie oraz o prowadzeniu winnicy z poszanowaniem zrównoważonego rozwoju.

30 lat temu Twoja mama dołączyła do jednej z najstarszych i najbardziej znaczących rodzin w regionie Alto Adige, zajmujących się produkcją wina. Wtedy była znanym architektem i w tych okolicznościach poznała Twojego ojca. To całkiem romantyczna historia z winem w tle!

Mój ojciec zatrudnił ją do odrestaurowania renesansowego zamku. Podczas 2-letniej współpracy nad projektem rodzice zakochali się w sobie i pobrali. Mama dostrzegła ogromny potencjał w regionie Alto Adige i chciała dodać nową wartość do win produkowanych tu od pokoleń. Tak zaczyna się historia limitowanych produkcji. W tamtych czasach w naszym regionie winem zajmowali się tylko mężczyźni. Lokalne środowisko winiarskie nie było zachwycone faktem, że produkcją zajmować się będzie kobieta, a do tego ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia z wytwarzaniem wina!

Od 5 lat to ty i twoja siostra stoicie na czele marki. Jak odnalazłaś się jako kobieta w dość mocno męskim świecie winiarstwa?

Sam fakt bycia kobietą w tym świecie jest wyzwaniem! Za każdym razem musisz udowadniać coś sobie i innym. Chociaż uważam, że nie ma żadnej różnicy między kobietą, a mężczyzną w świecie produkcji wina. Moja mama należy do Le Donne Del Vino, stowarzyszenia kobiet prowadzących winiarnie we Włoszech, które je wspiera i uczy bycia bardziej pewnymi siebie w prowadzeniu biznesu. Mnie i mojej siostrze było znacznie łatwiej, bo od dziecka brałyśmy przykłady z domu.

Room

Kiedy poczułaś pasje do wina?

Moja siostra i ja miałyśmy dwa zupełnie różne podejścia do świata winiarskiego. Ja nie chciałam mieć nic wspólnego z winem, natomiast moja siostra od samego początku wiedziała, że to jest jej pasja. W pewnym momencie jednak zdałam sobie sprawę, że jestem częścią rodziny, która nierozerwalnie związana jest z winnicą. Więzi rodzinne i środowisko, w którym się wychowałam spowodowały, że zaczęłam studiować w Burgundii, a następnie w Bordeaux. Natomiast moja siostra chciała poznać nową wizję winiarstwa i pojechała do Australii. Jestem pewna, że te dwa podejścia do wina dają nam naprawdę szerokie pole do popisu.

Twoja mama została okrzyknięta królową gewürztraminer – czym wyróżniają się wasze wina na bazie tego szczepu?

Słowo oznacza ostry szczep ze wsi Tramin w Tyrolu Południowym, mojej rodzinnej okolicy. Gewürztraminer jest naszą najbardziej lokalną odmianą, znaną właściwie na całym świecie. To rodzinna tożsamość – słońce, pełnia smaków i aromatów oraz małe produkcje. Bardzo nam się poszczęściło. Mamy wino typowe dla tego regionu, które stało się znakiem rozpoznawczym winiarnii, a do tego jeszcze cieszy się ogromną popularnością we Włoszech i na świecie. Charakteryzuje się pełnym aromatem, z nutami płatków róż, muszkatu i liczi.

W swojej pracy stawiacie na zrównoważony sposób produkcji win – na czym on polega?

Room

Zrównoważony rozwój odgrywa bardzo ważną rolę w dzisiejszym świecie i naturalnie interesuje też środowiska produkujące wina. Podejście to polega na skierowaniu uwagi na miejsce, w którym rosną szczepy. Dbamy o ochronę środowiska naturalnego w naszej okolicy. Nie ścinamy trawy. Pozwalamy, aby rosła, a potem wygładzamy, tak aby stworzyła coś na wzór dywanu, który będzie utrzymywał wilgotność. Nie zużywamy więc zbyt dużo wody, co pozytywnie wpływa na glebę. Mamy także swój własny nawóz. Wierzymy, że cokolwiek zabierze się, należy oddać środowisku. To właściwie nie nowa filozofia, a logiczne postępowanie, bo tylko najlepszej jakości grona będą w stanie wyprodukować najwyższej jakości wino.

W ramach Faktorii Win zachęcamy do wine pairingu – jakie są Twoje ulubione połączenia wina z jedzeniem?

Gewürztraminer świetnie łączy się z ostrym jedzeniem i kuchnią azjatycką. Wino Ewa – z owocami morza i rybą. Natomiast Beyond The Clouds, które zostało wybrane jednym z najlepszych win we Włoszech według magazynu „Wine Spectator”, pasuje do mięsa, zwłaszcza białego. Ponieważ jestem wegetarianką, najbardziej lubię połączenia: wino Ewa z dużym talerzem sałatki lub Beyond The Clouds z risotto.

Zobacz więcej win z selekcji Eleny Walch

Zobacz wszystkie aktualności

Do góry