Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna Wine pairing Wiosna, wino i nowalijki

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Wiosna, wino i nowalijki

Wiosna, wino i nowalijki
Justyna Saciuk
  • Justyna Saciuk
  • Faktoria Win à la carte

Zbiory późnej wiosny i wczesnego lata przywołują obraz soczystej zieleni, kojarzą się z chłodnikami, świeżymi sałatkami i chrupkością młodych warzyw. Jakie wino najlepiej podkreśli świeży smak nowalijek?

Nowoczesna kuchnia jest lokalna i sezonowa, więc nie ogranicza się jedynie do popularnych sałat, lecz sięga po pełne charakteru lokalne alternatywy. Kiedyś twierdzono, że łączenie zielonych, z natury gorzkawych liści z winem to pomysł z góry skazany na porażkę. Nic bardziej mylnego. Wymaga to jednak zręcznego doboru odpowiedniego wina, tak, aby z pozoru kontrastowe połączenie tekstur i smaków posiłku stworzyło wraz z winem harmonijną całość.

Hiszpania, Kastylia i Leon DO Rueda
Buenos Dias Verdejo
białe
wytrawne
Verdejo 0.75 L

To wino ma słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami i aromat owoców cytrusowych, ananasa oraz ziół. Jego fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanych temperaturach, co ułatwia utrzymywanie podstawowych smaków: owocowego i kwiatowego, charakterystycznych dla tej odmiany.



Zielone aromaty

Pośród zielonych liści z pewnością zabłysną wina o „zielonych” aromatach, takich jak agrest, czy jabłko. Tutaj prym wiodą białe młode wina, np. Vinho Verde, Grüner Veltliner, Verdejo, czy Sauvignon Blanc.

Pierwszym bohaterem, który choć niepozorny, zręcznie wkomponowuje się w wiosenne menu, jest kwaskowaty szczaw. Nie tylko pod postacią tradycyjnej zupy szczawiowej, ale jako odświeżający dodatek do sałatek na bazie kasz, czy do zawijania gołąbków. Świetnie komponuje się również z mięsem. Dobierając wino do dań zawierających szczaw i zielone liście w ogóle, zawsze należy mieć na uwadze kwasowość — wino musi mieć jej więcej, w przeciwnym razie będzie smakowało płasko. W takich wypadkach dobrze jest mieć pod ręką Pinot Grigio Elena Walch.



Wybierając wino do dań z zielonymi liśćmi, zawsze należy mieć na uwadze kwasowość. Źle dobrane będzie smakowało płasko.

Bardzo wdzięczne w kuchni są liście botwiny, czyli młode liście buraka ćwikłowego. Najczęściej odnajdujemy je w różowych chłodnikach, a także podawanej na ciepło zupie „botwince”, z kolei świeżym sałatom zapewniają piękne kontrasty kolorystyczne. Młoda botwina o miękkich listkach dobrze smakuje z winami o mineralnym charakterze, np. Gruner Veltliner Singing od producenta Laurenz V, natomiast z bardziej dojrzałą botwiną, w której smaku wyczuwa się charakterystyczną ziemistość, współgrać będzie wino o lekko ziemistych nutach np. Vento di Mare Nero d’Avola.



Świeżość w równowadze

Przy komponowaniu dań ze świeżych liści trzeba również pamiętać o równoważeniu smaku gorzkiego, ponieważ większość zielonych liści posiada goryczkową nutę. Należy unikać win garbnikowych, gdyż gorycz sałaty sprawi, że taniny staną się nieprzyjemne w odbiorze.





Należy unikać win garbnikowych, gdyż gorycz sałaty sprawi, że taniny staną się nieprzyjemne w odbiorze.

W tym przypadku sięgamy po białe wino o pełniejszej budowie, świetnie sprawdzą się różne białe wina włoskie, np. Pinot Grigio Elena Walch. Warto tutaj wspomnieć o jeszcze jednej ważnej regule. Do wiosennych i letnich sałat często dodaje się truskawki, czy nawet pomarańcze, a z owocami idą w parze wina o aromatach roślinnych. Obecność owoców uwypukla kwiatowe nuty wina, tak więc do sezonowej kompozycji, w której znajdą się nowalijki oraz świeże truskawki pasować będzie np. Riesling Prinz von Hessen.

Włochy, Sycylia DOC Sycylia
Vento di Mare Nero d'Avola
czerwone
wytrawne
Nero d'Avola 0.75 L

Głęboki czerwony kolor z fioletowymi odcieniami. Nos odkrywa mieszankę czerwonych wiśni i malin. Na podniebieniu wyczuwalne są czerwone owoce i mineralność. Końcówka zaokrąglona jest subtelnymi taninami.

Inną nowalijką, której w Polsce używa się już od średniowiecza, jest czosnek niedźwiedzi, niegdyś uprawiany w przyklasztornych ogrodach. Dziko rosnący można spotkać niemal w całym kraju, jednak sezon na niego trwa dosyć krótko, bo od kwietnia do czerwca. Czosnek niedźwiedzi ma wspaniały aromat i jest lżej strawny niż czosnek świeży, jest doskonały pod postacią pesto lub w zupie. Dobrym dla niego kompanem będzie białe wytrawne wino o nutach owocowych, np. Buenos Dias Verdejo z wyczuwalnym aromatem jabłek.

Korzystajmy z nowalijek, bo sezon na nie zawsze jest zbyt krótki, a łączenie ich z winem wcale nie musi być trudne, jeśli nie zapomnimy o kilku prostych zasadach doboru intensywności wina do intensywności jedzenia. Smacznego i na zdrowie!

Poznaj świat wine pairingu

Do góry