Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria
Grzaniec 1 Grzaniec 2 Grzaniec 3

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna Wine pairing #Zostańwdomu i rozkoszuj się wiosną w kieliszku

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

#Zostańwdomu i rozkoszuj się wiosną w kieliszku

#Zostańwdomu i rozkoszuj się wiosną w kieliszku

W procesie produkcji wina dzieją się rzeczy niezwykłe. Podczas fermentacji i dojrzewania wina powstają związki odpowiedzialne za nowe aromaty i smaki, które dostarczają nam nie tylko przyjemności płynącej z samego picia wina, ale również przywołują intensywne wspomnienia oraz skojarzenia.

Persica Muscat

Winnica Jasiel
Polska, Podkarpacie
Persica Muscat
białe
wytrawne
Muscat 0.75 L

Pijąc wino, można przywołać smaki kompletnych potraw, wrażenia miejsc czy wydarzeń, podczas których kosztowaliśmy wina, ponieważ nasza pamięć jest fizjologicznie związana ze zmysłem węchu, a ten z kolei odgrywa kluczową rolę w odczuwaniu smaku. Warto ten aspekt wykorzystać w tym trudnym momencie, kiedy za oknami natura obwieszcza nadejście najpiękniej pachnącej pory roku – wiosny – a my nie możemy delektować się nią w pełni.

Kieliszek pełen aromatów

Jakie wina wybrać, aby po zbliżeniu nosa do kieliszka poczuć się zupełnie jak w ogrodzie pełnym kwiatów? Najlepiej sięgnąć po wina zawierające wysokie stężenie terpenów, związków organicznych, które nadają roślinom intensywnie kwiatowy aromat – nie tylko winorośli, ale także chmielom i roślinom iglastym. Większość, jeśli nie wszystkie winogrona używane do produkcji wina zawierają terpeny, ale niektóre z nich wyróżniają się ich wyższą zawartością. Są to szczepy gewürztraminer, muscat czy viognier, które sprawiają, że aromat wręcz wyskakuje z kieliszka i wypełnia nozdrza odurzająco przyjemnym zapachem kwiatów.

Francja, Alzacja AC Alsace
Gewurztraminer Domaine Sainte Marguerite
białe
półwytrawne
Gewurztraminer 0.75 L

Słodkie skojarzenia, wytrawny smak

Winogrona z rodziny muscat to szczepy szczególne. Wyróżniają je nie tylko znawcy win, bo także zwrócili na nie uwagę także naukowcy. Te najbardziej aromatyczne, bo bogate w terpeny grona Muscat Blanc à Petits Grains, zostały wybrane na źródło badań nad terpenami. Ta wyjątkowe bogactwo chemiczne sprawia, że jest to szczep niezwykle wszechstronny – daje miękkie, lekko musujące Moscato d’Asti, wytrawne i słodkie aromatyczne wina z Alzacji, a także wina wzmacniane, takie jak Muscat de Beaumes-de-Venise. Charakterystyczne dla niego aromaty kwiatowe to jaśmin, lilia, frezja i róża. Niektóre z nich można również odnaleźć w polskim winie Persica Muscat z winnicy Jasiel na Podkarpaciu. Po nalaniu do kieliszka wino uwodzi aromatem owoców cytrusowych, białych kwiatów i brzoskwiń. Mimo słodkich skojarzeń, które budzi zapach, Persica jest wytrawna i świetnie pasuje do ryb, sushi i owoców morza.

Bukiet kwiatowy z Alzacji

Kolejnym szczepem o niezwykle charakterystycznym aromacie pochodzącym od terpenów jest gewürztraminer. Jego flagowe aromaty to liczi wraz z różą, lawendą, bzem i imbirem. To szczep, który dobrze radzi sobie z przedłużoną maceracją skórek, co jest potencjalnie przyczyną wyższego stężenia terpenów – ponieważ związki te znajdują się właśnie w skórkach owoców. Gewurztraminer hodowany jest na całym świecie, ale aby poznać jego moc warto wybrać się w podróż do, słynącej z jego uprawy, Alzacji. To tutaj z tych aromatycznych odmian czerpią dobro znani producenci win – np. Gewurztraminer Domaine Sainte Marguerite od Arthura Metza.

Francja, Langwedocja
La Baume La Grande Olivette Syrah Rose
różowe
wytrawne
Syrah 0.75 L

Egzotyczny ogród bez wychodzenia z domu

Podczas gdy Argentyna znana jest głównie z win czerwonych, warto pamiętać o uprawianym tam powszechnie białym szczepie torrontes. Aromat win na bazie tego szczepu przywodzi na myśl kwiatowe potpourri białych lilii, geranium, a nawet lawendy. Oprócz kwiatów, w warstwie aromatu można znaleźć mnóstwo dojrzałych tropikalnych owoców i cytrusów, więc z każdym kolejnym łykiem jesteśmy coraz bardziej zrelaksowani i wygrzani słońcem. I to bez wychodzenia z domu.

Kwiatowa tajemnica różowego wina

Nie tylko białe winogrona zawierają terpeny. Czerwone szczepy, a w szczególności syrah z północnej części Rodanu znane są z kwiatowego tła, które prześwituje spod aromatów owocowych. Można je również wychwycić pod dżemowym owocem i dębem australijskiego shiraz. My na powitanie wiosny polecamy wino ze szczepu syrah, jednak o lżejszym charakterze, bo różowe Caliterra Reserva Syrah Rose. W tym świeżym i dobrze wyważonym winie pod intensywnymi aromatami owoców kryją się fiołki. Wystarczy zakręcić kieliszkiem i zamknąć oczy.

Poznaj świat wine pairingu

Do góry