Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria
Grzaniec 1 Grzaniec 2 Grzaniec 3

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna Wine pairing Wino w towarzystwie ptactwa

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Wino w towarzystwie ptactwa

Wino w towarzystwie ptactwa
Justyna Saciuk
  • Justyna Saciuk
  • Faktoria Win à la carte

Kaczka i gęś, w szczególności ta druga, nie goszczą na naszych talerzach zbyt często. Wielka to szkoda, ponieważ są one zdrowszą alternatywą dla chudego i dużo mniej aromatycznego mięsa kurcząt i indyków.

Kaczka i gęś, w szczególności ta druga, nie goszczą na naszych talerzach zbyt często. Wielka to szkoda, ponieważ są one zdrowszą alternatywą dla chudego i dużo mniej aromatycznego mięsa kurcząt i indyków. Jesień to najlepszy moment, aby sięgnąć po gęsie mięso – po lecie jest najsmaczniejsze i bogate w zdrowy tłuszcz pełen kwasów wielonienasyconych, które podnoszą stężenie dobrego i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Gorąco zachęcamy do jedzenia gęsi nie tylko w dzień Św. Marcina, kiedy ma ona swoje pięć minut w restauracjach, a cukiernie szturmem opanowują rogale z białym makiem.

Włochy, Friuli-Wenecja Julijska DOC Friuli Grave
Borgo Magredo Pinot Nero
czerwone
wytrawne
Pinot Nero 0.75 L

Winne nuty w takt wyrazistego smaku kaczki

Mięso kurczaka i indyka jest bardziej suche, a jego soki czyste i niemal pozbawione tłuszczu, dlatego dobrze łączą się z wieloma winami białymi. Kaczkę i gęś natomiast charakteryzują bardziej intensywne smaki wymagające win odpowiednio wyrazistych. Najbardziej klasycznym partnerem dla kaczki jest Pinot Noir oferujące aromaty czerwonych jagód i wiśni, które świetnie pasują do wielu tradycyjnych sosów, a jego wyraźna kwasowość dobrze kontrastuje z tłuszczem kaczki. Świetnym wyborem będzie np. nagrodzone w konkursie Mundus Vini Borgo Magredo Pinot Nero. Confit z kaczki jest bardziej odważnym daniem, do którego można podać treściwe wina, np. te z Bordeaux. Jeżeli serwujemy kaczkę w sosie, to w pierwszej kolejności musimy mieć na uwadze sos – jeśli jest słodki, to potężnie zbudowane wina nie wchodzą w grę. Przykładowo, kaczka w pomarańczach wymaga bardziej jaskrawego wina czerwonego lub możliwie bogatego wina białego, takiego, jak alzackie Pinot Gris. Wśród białych win świetne będą te, które powstały z winogron z późnego zbioru np. niemiecki Riesling Spätlese lub alzacki Gewurztraminer, np. Domaine Sainte Marguerite Arthur Metz, które pięknie uzupełnią aromat kaczki pieczonej z jabłkami. W przypadku receptur azjatyckich, np. klasycznej kaczki po pekińsku, można sięgnąć po bardziej zbudowane wino czerwone, np. Merlot. Jego łagodna kwasowość nie będzie zbytnio konkurować ze słodkimi i korzennymi przyprawami. Dania z kaczki na zimno, a w szczególności francuskie specjały, takie jak pasztety, terriny i  rillettes dobrze komponują się z winem Beaujolais.

Francja, Alzacja AC Alsace
Gewurztraminer Domaine Sainte Marguerite
białe
wytrawne
Gewurztraminer 0.75 L

Wino podkreślające aromat gęsiny

Faworytka listopadowego menu, gęś, również domaga się wina o odpowiednim poziomie kwasowości. Często towarzyszą jej wyraziste dodatki, takie jak czerwona kapusta, farsz jabłkowy, suszone śliwki, które także mają istotny wpływ na wybór wina. Tak, jak w przypadku kaczki, gości z pewnością zadowoli połączenie z owocowym i jedwabistym Pinot Noir, który w towarzystwie aromatycznego mięsa gęsi, czerwonej kapusty, czy słodkich pieczonych ziemniaków nie przeciąży naszego podniebienia. Jeśli akompaniamentem dla gęsi są owoce – jabłka i śliwki – to niemiecki lub alzacki Riesling będzie idealny. Jego kwasowość zapewni kontrapunkt dla tłuszczu, przydając jednocześnie potrawie odrobinę przyjemnej słodyczy. To również najlepszy wybór, jeśli receptura zakłada użycia całkiem trudnej do sparowania z winem kiszonej kapusty. Alternatywnie, można sięgnąć po aromatyczne Pinot Gris, które będzie miało wystarczająco dużo charakteru, aby dotrzymać kroku gęsinie. Na specjalne okazje, takie jak świąteczny obiad warto pokusić się o podanie pieczonej gęsi, np. faszerowanej kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką. Tak bogaty posiłek wymaga wina, którego odważne taniny dobrze skomponują się z mocą aromatów potrawy. Doskonałe wyborem jest legendarne włoskie Barolo, np. starzone 12 miesięcy Barolo Oberto.




Francja, Dolina Rodanu Ac Cotes Du Rhone
Cotes Du Rhone Chateau De Domazan
Czerwone
Wytrawne
Grenache,Syrah,Mourvedre,Carignan 0.75 L

Dzikie ptactwo okiełznane winem

No dobrze, a co w takim razie z dzikim ptactwem? Do bardziej subtelnych należy przepiórka, którego pyszne i delikatne mięso spożywane na całym świecie. Typowe metody gotowania sugerują do niej kremowe, orzechowe Chardonnay lub dojrzałe i krągłe Greco di Tufo. Wśród czerwonych win, najlepszym wyborem będzie miękkie Grenache, aby uniknąć obezwładnienia smaku delikatnych ptaków łownych. Bażant jest z kolei bardziej wyrozumiały i może stawić czoła wytwornemu, ziemistemu Pinot Noir, a nawet pieprznemu Syrah. Jeśli w menu stawiamy na dzikie ptactwo i nie chcemy zdominować subtelnego, ziemistego smaku ich mięsa, to prawdopodobnie najlepszym wyborem będą czerwone wina z Doliny Rodanu wyprodukowane z  życiem szczepu Grenache. Polecamy np. Côtes du Rhône Château De Domazan.

Poznaj świat wine pairingu

Do góry