Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna Wine pairing Wino organiczne w kulinarnym towarzystwie

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Wino organiczne w kulinarnym towarzystwie

Wino organiczne w kulinarnym towarzystwie
Rafał Łojszczyk
  • Rafał Łojszczyk
  • Wine Master
  • Faktoria Win à la carte

Świadomość konsumentów na temat produktów nieprzetworzonych znacznie się zmieniła. Producenci chcąc nam ułatwić znalezienie takiego artykułu, coraz częściej oznaczają swoje produkty „zielonym” certyfikatem na opakowaniu albo etykiecie wina. Jak wybrać wino, które rzeczywiście jest organiczne?

Co to jest wino organiczne? Pod wieloma nazwami kryje się wspólny mianownik – ograniczenie do minimum stosowania środków chemicznych w uprawie winorośli.

Zacznijmy może od ustalenia, czym tak naprawdę jest coraz bardziej znane organic wine? To tylko jedno z określeń używanych w przypadku win produkowanych w zgodzie ze środowiskiem naturalnym. Na pewno mieliście okazję słyszeć też inne, takie jak: wina naturalne, ekologiczne, bio czy biodynamiczne. Wszystkie te pojęcia mają jeden wspólny mianownik – ograniczone do minimum stosowanie środków chemicznych.

Włochy, Abruzja
Natum Bio Vegan Pecorino
białe
wytrawne
Pecorino 0.75 L

Ma głęboki, rubinowo-fioletowy kolor i aromatyczny owocowy bukiet z nutą czarnej porzeczki, ciemnej wiśni i lukrecji i delikatną wonią tytoniu. Szlachetne i pełne, a do tego wegańskie.

Ekologiczne podejście dotyczy uprawy winorośli, w której powinna zostać zachowana równowaga biologiczna. Winiarze unikają spryskiwania krzewów pestycydami i nawożą rośliny wyłącznie naturalnymi składnikami. Na pewno wyrób wymaga tutaj dużo większej czujności, niż w przypadku win konwencjonalnych. Najważniejszym elementem jest decyzja, kiedy zacząć zbiór winogron, co ma istotny wpływ na ich dojrzałość i zawartość cukru. Do win organicznych dodaje się znacznie mniejsze ilości dwutlenku siarki, a do zainicjowania fermentacji wykorzystuje szczepy drożdży z natury występujące na winogronach.

Włoska pasja smaku

Firma Agriverde postępuje zgodnie z „zieloną” filozofią win organicznych. Dowodem na to jest Natum Cabernet Sauvignon produkowane zgodnie z przykazaniem Matki Natury. Rezygnacja ze stosowania środków ochrony roślin wiąże się z małą odpornością krzewów na choroby, co może skutkować mniejszymi zbiorami lub w skrajnych przypadkach nawet ich utratą. Czasami więc winiarze ambicję i pasję przedkładają nad zyski, ale rezultat jest tego zdecydowanie wart.

Z czym łączyć cenne wina organiczne? Natum Bio Vegan Cabernet Sauvignon najlepiej będzie pasowało do potraw mącznych, makaronów i pizzy, z pomidorowym sosem oraz do carpaccio wołowego posypanego parmezanem. Wybornie komponuje się również z wieprzowiną.

Sycylijskie klimaty

Obok Natum, warto też wspomnieć o dwóch bardzo eleganckich winach z południa Włoch – z regionów w których produkuje ogromne ilości wina. Pierwsze pochodzi z Sycylii. Na tej znanej wyspie wytwarza się więcej wina niż np. w całych Niemczech! Niewiarygodne, prawda? Na Sycylii panuje gorący śródziemnomorski klimat, stąd też nie ma wilgoci i warunków sprzyjających rozwojowi chorób roślin. To znacznie ogranicza potrzebę stosowania chemicznych środków ochrony. W przypadku Palazzo Mio w ogóle nie używa się pestycydów, dzięki czemu białe wino z endemicznego szczepu grillo jest aromatyczne, świeże i chrupiące. Urzeka nutami cytrusów i owoców tropikalnych, takich jak: ananas, liczi i brzoskwinia. To wino najlepiej sprawdzi się jako aperitif, będzie stanowiło doskonałe uzupełnienie dań z owocami morza, delikatnymi rybami i sałatami.

Z kolei czerwone Palazzo Mio powstało z trzech odmian winogron: negroamaro, primitivo i sangiovese uprawianych w regionie Apulia. Wino ma ciemną i intensywną barwę, a w zapachu odkrywa przed nami niesamowitą kompozycję nut ciemnych jagód, śliwek, świeżych ziół i czekolady. Sprawdzi się z daniami kuchni włoskiej, w szczególności z makaronami i pizzą. Takie wino zaproponuję także tym, którzy kochają sezon grillowy.

Z włoskich win polecamy także

Włochy, Sycylia IGT
Palazzo Mio Grillo Organic
białe
wytrawne
Grillo 0.75 L

Aromatyczne, świeże i chrupiące wino z nutami cytrusów i owoców tropikalnych, takich jak ananas, liczi i brzoskwinia.

Włochy, Apulia IGT
Palazzo Mio Rosso
czerwone
wytrawne
Negroamaro,Primitivo,Sangiovese 0.75 L

Ciemne i pikantne wino bogate w owocowy aromat z nutami ciemnych jagód, śliwek, świeżych ziół i czekolady.

Poznaj świat wine pairingu

Do góry