Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Strona główna Wine pairing Szlachetne duety wina i dziczyzny

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Szlachetne duety wina i dziczyzny

Szlachetne duety wina i dziczyzny
Rafał Łojszczyk
  • Rafał Łojszczyk
  • Wine Master
  • Faktoria Win à la carte

Sezon na dziczyznę w Polsce zaczyna się na przełomie jesieni i zimy. 3 listopada przypada Hubertus oficjalnie rozpoczynający sezon polowań. Nazwa tego święta pochodzi od św. Huberta - patrona myśliwych.

Arroyo Crianza

Bodegas Arroyo
Hiszpania, Ribera del Duero DO Ribera del Duero
Arroyo Crianza
czerwone
wytrawne
Tempranillo 0.75 L

Dojrzewanie wina w beczce dało wspaniały efekt – początkowo przyprawowy aromat rozwija się w stronę nut czerwonych i czarnych owoców. Na języku jest aksamitne i eleganckie. Po chwili otwiera się cała paleta dojrzałych garbników, które świetnie współgrają z wyraźnym smakiem czarnej porzeczki, jeżyny, cynamonu, tytoniu i niuansem skóry.

Tradycje kulinarne związane z dziczyzną to nasze dziedzictwo – w literaturze znajdziemy sporo opisów utwierdzających w przekonaniu, że żadna dawna biesiada nie obyła się bez tego mięsa. Niegdyś polska kuchnia słynęła z dziczyzny, później to mięso odeszło w niepamięć, by na nowo zagościć teraz. Rzadkie wykorzystywanie tego składnika w potrawach może wynikać z jego stosunkowo wysokiej ceny. Często też pojawia się pytanie o świeżość dziczyzny – tutaj chciałbym rozwiać wątpliwości i uczulić, aby kupować wyłącznie mięso z aktualnymi zaświadczeniami o badaniach. Prawda jest taka, że mięso dzikich zwierząt jest dużo zdrowsze od tych hodowlanych.

To, że dziczyzna jest wartościowym pokarmem już wiemy, ale czym popijać dania sporządzone na jej bazie? Do tego typu mięsa pasują szlachetne, czytaj: droższe, wina, ale w końcu, i jedno, i drugie spożywamy okazjonalnie. Warto tu wspomnieć, że – w myśl zasady: If it grows together, it goes together – dziczyzna najczęściej trafia na stoły w połączeniu z produktami ze środowiska, w którym żyła zwierzyna. A zatem mamy las i co za tym idzie – grzyby i owoce leśne. Tu najlepiej sprawdzają się wina czerwone, choć znam i pewne wyjątki, gdy bardziej nada się białe wino.

Dziczyzna to szerokie pojęcie. Zacznijmy od dzikiego ptactwa, którego smak najlepiej podkreślą trunki z Bordeaux – regionu, w którym, oprócz wina, także łowiectwo jest głęboko zakorzenione. Moją propozycją będzie tutaj Chateau Haut Caillou z apelacji Lalande Pomerol. Finezyjny i gładki smak wina zdominowanego przez odmianę merlot stanowi nie tylko dobre połączenie z kaczką czy gęsią, ale też świetny kontrast dla dziczyzny i dlatego sprawdzi się z potrawami z mięsa dzika, takimi jak ragout.

Francja, Bordeaux AC Lalande Pomerol
Château Haut Caillou
czerwone
wytrawne
Merlot,Cabernet Franc,Cabernet Sauvignon 0.75 L

Wino o czerwono-fioletowym kolorze z intensywnym odcieniem purpurowego, bazujące na doskonałych czerwonych szczepach: merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon. Jego bogaty zapach łączy aromaty dojrzałych czerwonych owoców i delikatnych dębowych nut. Château Haut Caillou jest starzone w małych dębowych beczkach przez 12 miesięcy, co czyni z niego pełne wino, z przyjemnymi taninami i zaznaczoną strukturą.

Po drugiej stronie mamy Arroyo Crianza z hiszpańskiego Ribera del Duero. To, zaraz po regionie Rioja, najbardziej znana apelacja, w której produkuje się jedne z najlepszych w Hiszpanii win czerwonych. W obu tych regionach króluje odmiana tempranillo, w Ribera nazywana tinta del pais. Dwanaście miesięcy dojrzewania w dębowej beczce czyni to wino godnym kompanem, nie tylko do wymienionego dzika, ale też do sarniny. Wyczuwalne aromaty korzennych przypraw będą się dobrze komponować z mięsem marynowanym. W smaku Arroyo Crianza jest delikatne i aksamitne, a z czasem uwalnia delikatne taniny, które idealnie uzupełniają się ze skruszałym po marynowaniu mięsem.

Zachęcam zatem do pielęgnowania naszych kulinarnych tradycji i częstszego wprowadzania do menu zarówno potraw z dziczyzny, jak też butelki wybitnego czerwonego wina.

Poznaj świat wine pairingu

Do góry

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.