Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria
Grzaniec 1 Grzaniec 2 Grzaniec 3

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna Wine pairing Kaczka w równowadze smaków

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Kaczka w równowadze smaków

Kaczka w równowadze smaków
Rafał Łojszczyk
  • Rafał Łojszczyk
  • Wine Master
  • Faktoria Win à la carte

Aromatyczna pieczona kaczka to świetny pomysł na główne danie. Bogate w smaku mięso bardzo dobrze komponuje się z korzennymi przyprawami i winem. Jakie wino wybrać, by stworzyć harmonijne połączenie?

Kaczka zazwyczaj idzie w parze z owocami, dlatego potrzebujemy wina o zrównoważonych proporcjach słodyczy i kwasowości.

Jeszcze do niedawna kaczka nie była mięsem popularnym na polskich stołach. Kojarzyła się raczej z daniem wykwintnym i zarezerwowanym na szczególne okazje. Na szczęście powracamy coraz chętniej i częściej do tradycji, szukając inspiracji w kuchni staropolskiej.

Niemcy, Rheingau
Prinz von Hessen Classic Riesling
białe
półwytrawne
Riesling 0.75 L

Soczyste wino o świeżym owocowym zapachu jabłek i cytrusów z subtelną nutą grejpfruta i brzoskwini. W smaku wyczuwalna przyjemna słodycz i delikatna struktura.

Kaczka w wydaniu nowoczesnym daje szefom kuchni szerokie pole do popisu, a goście chętnie wybierają mięso pieczone, smażoną pierś czy pierogi z kaczką. Trudno nie docenić walorów tego mięsa – jego wspaniałej tekstury i soczystości. Dzięki dużej zawartości tłuszczu ma również bogaty, głęboki smak, który doskonale dopełni odpowiedni trunek. Jakie wino jest najlepsze do dań z kaczki?

W towarzystwie czerwonych owoców

Kaczka, jak wiemy, zazwyczaj idzie w parze z owocami (szczególnie jabłkami i pomarańczami), dlatego też potrzebujemy wina o zrównoważonych proporcjach słodyczy i kwasowości. Kwasowość sprawdzi się z czerwonymi owocami np. żurawiną, a słodycz podkreśli smak chrupiącej skórki piersi czy udka.

Najlepiej będzie się nadawał tutaj riesling od naszych zachodnich sąsiadów. Riesling nie byle jaki, bo produkowany przez jedną z najstarszych rodzin zajmujących się winiarstwem, nie tylko w Niemczech, ale i w całej Europie. Mowa o winie Prinz von Hessen produkowanym przez dynastię książąt Hesji. Ich wina od lat łączą historię i tradycję z wyjątkowym terroir. Wino jest soczyste, z przyjemną słodyczą, a do tego odkrywamy w nim ujmujący zapach grejpfruta i brzoskwini. Doskonale sprawdzi się do przepisów kuchni azjatyckiej.

Z nutą suszonej śliwki

Po drugiej stronie globu dojrzewa wino Ampakama Viognier – argentyńskie, zdecydowanie bardziej wytrawne, ale też z większą ilością owocu w ustach. Doskonale poradzi sobie z daniami na bazie kaczki. Dla osób lubiących wina czerwone też coś się znajdzie. Mój wybór padł na kalifornijski zinfandel. Smak wina Cocoon świetnie podkreśli smak kaczki ze śliwkami i innymi słodkimi owocami. W ustach mamy jeżyny, maliny i suszoną śliwkę, a całość uzupełniają aromaty czekolady i wanilii. O tym winie na pewno nie można powiedzieć, że jest słabe. Jego posmak na długo utrzymuje się w ustach, co świadczy o bardzo wysokiej jakości.

Do delikatnego mięsa kaczki proponujemy wina

Cocoon Zinfandel

Mare Magnum
USA, Kalifornia
Cocoon Zinfandel
czerwone
wytrawne
Zinfandel 0.75 L

Głęboki czerwony kolor. W zapachu dominuje mocny aromat czekolady i wanilii z nutami owoców leśnych i mięty w tle. W ustach intensywny smak jeżyn, suszonych śliwek i świeżych malin.

Poznaj świat wine pairingu

Do góry