Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
Faktoria
Grzaniec 1 Grzaniec 2 Grzaniec 3

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.

Strona główna Wine pairing Letnie kuszenie apetytu

Wine pairing

Sztuka łączenia wina z jedzeniem.

splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Letnie kuszenie apetytu

Letnie kuszenie apetytu
Justyna Saciuk
  • Justyna Saciuk
  • Faktoria Win à la carte

Chłód wzmaga głód, sprawia, że wraz z posiłkiem pragniemy się ogrzać i dodać sobie energii, z kolei podczas letnich upałów wręcz zapominamy o jedzeniu, szukając jedynie orzeźwienia. Im wyższa temperatura na zewnątrz, tym chętniej sięgamy po produkty chłodzące, soczyste owoce, chrupiące warzywa, świeże zioła oraz nabiał.

W letnie dni wyjątkowo sprawdza się powiedzenie, że „jemy oczami”. Naszą uwagę szybciej przyciągną atrakcyjnie podane, kolorowe przekąski, soczyste sałaty i musujące w kieliszku wino, niż zapach gorącej pieczeni, czy parująca zupa. Bardziej niż komfortu i ukojenia potrzebujemy zabawy, w końcu mamy lato. Szukamy w jedzeniu ciekawych tekstur, kontrastowych smaków i pięknych kolorów. Jeśli chodzi o wino, kluczem do letniego orzeźwienia są te, których lekkość i łatwość konsumpcji szczególnie doceniamy o tej porze roku – świeże, wytrawne rose, nazywane „zielonym” vinho verde, czy wina musujące, np. cava, czy prosecco.



Jeśli chodzi o wino, kluczem do letniego orzeźwienia są te, których lekkość i łatwość konsumpcji szczególnie doceniamy o tej porze roku – świeże, wytrawne rose, nazywane „zielonym” vinho verde, czy wina musujące, np. cava, czy prosecco.
Włochy, Wenecja Euganejska DOC Prosecco
Tenuta Sant’Anna Prosecco Extra Dry
białe
półwytrawne
Glera 0.75 L

Tenuta Sant’Anna Prosecco jest zbudowane na szczepie glera, który doskonale czuje się w towarzystwie bąbelków. To wino z aromatycznym bukietem akacji, brzoskwiń i kwiatów gruszy jest owocowe i rześkie w smaku.

Polskie lato to tak bardzo wyczekiwany sezon na pomidory. Dużą popularnością cieszą się aromatyczne pomidory malinowe, które można w ciekawy sposób zestawić z nie tak lokalnym, ale za to znakomicie orzeźwiającym i słodkim arbuzem oraz słonym serem feta, uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz odświeżającą miętą. Taka sałatka łączy w sobie smaki słodkie oraz wytrawne, różne tekstury, a w dodatku gasi pragnienie. Idealnym dla niej dopełnieniem będzie rześkie i wytrawne La Baume Syrah rose.


Tarty i quiche, które na zimno smakują równie dobrze, jak na ciepło latem zyskują wielu zwolenników. Oprócz różnych rodzajów sera z powodzeniem przyjmują wszelkie letnie warzywa, w szczególności szparagi, zieloną fasolkę, cukinię oraz jej efektowne, żółte kwiaty. Jeśli te dodatki są zbyt oczywiste, dlaczego nie sięgnąć po coś bardziej ekscytującego dla podniebienia, np. grillowaną ostrą zieloną paprykę? Kawałek tarty zaserwowany z prostą sałatą i dobrej jakości oliwą to świetna opcja na lunch, a zgrabne mini tarty przyciągają spojrzenia podczas letnich przyjęć i kolacji. Wymarzonym dla nich towarzystwem jest kieliszek prosecco Santa Anna Extra Dry. Prosecco, nieznacznie słodsze niż inne rodzaje win musujących doskonale odnajduje się w towarzystwie pieczywa, będzie więc dobrym kompanem niezobowiązujących kanapek, frittat, łagodnych serów, a nawet sushi.



Prosecco, nieznacznie słodsze niż inne rodzaje win musujących doskonale odnajduje się w towarzystwie pieczywa, będzie więc dobrym kompanem niezobowiązujących kanapek, frittat, łagodnych serów, a nawet sushi.

Kiedy słupki rtęci szybują w górę ochota na główny posiłek często przychodzi dopiero wieczorem, wieczory stają się też najlepszą okazją na spotkania towarzyskie na świeżym powietrzu. Mają one zwykle mniej formalny charakter, toteż wiele kulinarnych inspiracji czerpią z popularnego w ciepłych krajach streetfoodu, który kusi zapachem grillowanych mięs i owoców morza. Do grillowanych krewetek o delikatnie dymnym aromacie warto podać prostą, pikantną salsę ze świeżych pomidorów i ziół oraz kieliszek Alianca Vinho Verde. Takie dodatki pięknie podkreślą smak owoców morza i zaostrzą apetyt na kolejne dania. Wśród „ulicznych” letnich przekąsek z całego świata bardzo popularne są te smażone w głębokim tłuszczu. Dzięki tej metodzie obróbki jedzenie zyskuje niezwykle atrakcyjną teksturę – miękkie i soczyste wnętrze oraz chrupiącą skórkę. Do smażonych w tempurze warzyw, placuszków, a nawet „fish & chips” znakomicie pasuje musująca cava Codorniu Classico Cava Brut.

Latem chcemy jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, wybieramy mniej zobowiązujące stroje, drobne przyjemności, świeże i nieskomplikowane jedzenie. Niech takie będzie wino, które nam towarzyszy – lekkie, młode, rześkie, radosne. Przyjemności!

Hiszpania, Katalonia DO Cava
Codorniu Clasico Cava Brut
białe
wytrawne
Macabeo,Xarel-lo,Parellada 0.75 L

Codorniu Clasico Brut powstało na bazie szczepów: macabeo, xarel-lo i parellada. Ma bladosłomkowy kolor, aromaty cytrusów, jabłek i białych kwiatów oraz drobne bąbelki. Jest świeże, owocowe i dobrze zrównoważone na podniebieniu.

Portugalia, Minho DOC Vinho Verde
Vinho Verde Alianca
białe
półwytrawne
Azal,Paderna,Trajadura,Loureiro 0.75 L

Tenuta Sant’Anna Prosecco jest zbudowane na szczepie glera, który doskonale czuje się w towarzystwie bąbelków. To wino z aromatycznym bukietem akacji, brzoskwiń i kwiatów gruszy jest owocowe i rześkie w smaku.

Poznaj świat wine pairingu

Do góry