Faktoria

Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat? Strona dostępna jest tylko dla użytkowników pełnoletnich.
© 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone przez Faktoria Win a la Carte
splash-11 splash-12 splash-13 splash-14

Miks włoskiej tradycji z chilijskim temperamentem

Miks włoskiej tradycji z chilijskim temperamentem

Dzieje chilijskiej marki Viña Canepa są portretem trzech pokoleń rodziny z tradycjami winiarskimi. Tutejsza historia sięga 1930 roku, kiedy młody Giuseppe Canepa Vacarreza z włoskiej Genui założył w porcie Valparaíso w Chile pierwszą piwnicę i rozlewnię wina. Giuseppe odkrył chilijskie terrior, dzięki któremu narodziła się winnica silnie wpływająca na rozwój historii wina w tym regionie.

Viña Canepa odegrała zasadniczą rolę w modernizacji produkcji wina w kraju. Firma była pionierem i pierwszym producentem w Chile, który zastosował kadzie ze stali nierdzewnej z regulacją temperatury wody do fermentacji swoich białych win.

Canepa Canepa

W związku z ciagłym rozwojem rodzina Canepa zakupiła prawie 2500 ha ziemi do sadzenia winorośli w regionie Colchagua do produkcji win klasy premium. Obecnie tutejsza produkcja jest w 100% nastawiona na wysoką jakość win i różnorodność ich pochodzenia. Poszukiwanie nowych mieszanek i szczepów pokazuje innowacyjność i ducha marki.

Naszym głównym celem jest osiągnięcie satysfakcji konsumentów podczas otwierania butelki Canepa. Faktoria Win à la carte sprawia, że to zadowolenie będą mogli osiągnąć polscy pasjonaci wina.

Javier Solani
Canepa Canepa

Historia marki Canepa

1930

Giuseppe Canepa tworzy swoją pierwszą winnicę i rozlewnię wina w porcie Valparaíso.

1960

Na rynku pojawia się Finísimo – flagowe wino marki.

1979

Prestiżowy francuski Magazyn Gault&Millau uznaje Finísimo za „piąte najlepsze wino na świecie".

1980

Viña Canepa wprowadza na rynek Chile pierwsze zbiorniki ze stali nierdzewnej.

2010

Reaktywacja wina Genovino na bazie historycznego chilijskiego szczepu carignan.

Historia marki Canepa

Finisimo Gran Reserva Carmenere

  • czerwone, wytrawne
  • Carmenere
  • 16-18°C
  • 0.75 L

Propozycje wine pairingowe:

Historia Viña Canepa sięga 1930 roku, kiedy młody Giuseppe Canepa Vacarrez założył w porcie Valparaíso pierwszą piwnicę z winami. Odkrył idealne chilijskie terroir, czym rozpoczął karierę winiarską, która wiąże się też z początkami historii wina w Chile. To tutaj powstaje Finisimo Gran Reserva Carmenere – wino o intensywnych aromatach ciemnych owoców, jagód, śliwek, czekolady i białego pieprzu. To carmenere było czterokrotnie nagradzane w Decanter World Wine Awards.

Do góry

Zaskocz swoich gości sezonową ofertą.